Οριστική λύση για το Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος "Ο ΗΛΙΟΣ"

Οριστική λύση για το Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος "Ο ΗΛΙΟΣ"

Αρ. Πρωτ. 10183/01.02.2011

Προς Υπουργό:

- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σε υποβάθμιση οδηγεί η ακολουθούμενη πολιτική της Κυβέρνησης και του αρμοδίου Υπουργείου το Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο ΗΛΙΟΣ». Το συγκεκριμένο Ίδρυμα αποτελεί έναν σημαντικό φορέα που προασπίζει και αγωνίζεται για τα δικαιώματα των τυφλών ατόμων. Οι εργαζόμενοι, οι τοπικοί φορείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι, απαιτούν τη μετατροπή του Ιδρύματος σε μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου. Το δίκαιο και διαχρονικό αίτημα του Ιδρύματος, για το οποίο αγωνίζονται τα τελευταία 25 χρόνια όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, βρίσκει συμμάχους όλους τους υπόλοιπους κοινωνικούς φορείς.

Η οριστική λύση και η βιωσιμότητά του κρίνεται επιβεβλημένη, δεδομένου του έργου που επιτελεί το Ίδρυμα αυτό, των δραστηριοτήτων που προσφέρει και των λειτουργιών που φέρνει εις πέρας. Η κοινωνική πρόνοια δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση. Οι όποιες δυσλειτουργίες προκύψουν από την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, από το οποίο αποσύρθηκε η διάταξη που εξασφαλίζει μια βιώσιμη και οριστική λύση για το Ίδρυμα «Ο ΗΛΙΟΣ», θα επιβαρύνουν όχι μόνο τα τυφλά άτομα, τους γονείς - κηδεμόνες τους και τους εργαζομένους σε αυτό, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να δείξει τη δέουσα ευαισθησία στο συγκεκριμένο θέμα που ταλαιπωρεί το συγκεκριμένο Ίδρυμα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να ενσωματώσει στο σχετικό νομοσχέδιο του, ρύθμιση για το ζήτημα του Ιδρύματος Προστασίας Τυφλών Βορείου Ελλάδος «Ο ΗΛΙΟΣ», έτσι ώστε να επέλθει μια βιώσιμη και οριστική λύση;

Απάντηση Υπουργείου